مسجد شیخ لطف الله که یکی از مکانهای دیدنی و تاریخی اصفهان است شاهکار کم نظیری از کاشی کاری و معماری استادانه است . طرح مسجد شیخ لطف الله در زمانی که نقشه چهار باغ و باغ هزارجریب به مرحله اجرا درآمد ریخته شد و در دورانی که معماری صفویه به شکوفایی رسیده بود مورد بهره برداری قرار گرفت که طی 18 سال از 1011 تا 1028 هجری قمری در زمان شاه عباس اول به منظور تجلیل از مقام شامخ شیخ لطف الله عاملی ساخته شد. مسجدشیخ لطف الله در ضلع شرقی میدان نقش جهان و مقابل عمارت عالی قاپو و در همسایگی مسجد امامواقع شده است.

مسجد شیخ لطف الله

مسجد شیخ لطف الله دارای گنبدی است که از درون و بیرون با کاشی کاری های زیبا پوشیده شده است . این گنبد روی چندین تاق کنگره دار مرتفع استوار است و با آیات قرآنی آراسته شده است . بلندی آن تا آن اندازه است که بتواند در کنار میدان نقش جهان خود نمایی کرده و بر آن فضا مسلط باشد.نقوش و رنگهای به کار رفته در کاشیکاری استادانه گنبد مسجد شیخ لطف الله، از زیباترین کاشیکاری های موجود در معماری ایران است. نور درون مسجد از پنجره‏ های مشبکی که در جوانب گوناگون ساقه گنبد ساخته شده ‏اند تامین می‏شود. پرتوی که از این پنجره ‏ها به درون مسجد می‏تابد، علاوه بر ایجاد روشنایی کافی، خود به خود نمایشگر فضای روحانی بناست.

یکی از شاهکارهای بی نظیر معماری را در محراب مسجدشیخ لطف الله می توان مشاهده کرد . در این محراب کاشی کاری های معرق و مقرنس های بسیار ظریفی به چشم می خورد و همچنین دو لوح داخل محراب وجود دارد که عبارت «عمل فقیر حقیر محتاج بر رحمت خدا محمدرضا ابن استاد حسین بنای اصفهان» روی آن حک شده است . کتیبه های دیگری نیز به خط علیرضا عباسی در اطراف محراب دیده می شود.اشعاری نیز بر کتیبه‏ های ضلع های شرقی و غربی به چشم می‏خورد که احتمالا سراینده آنها شیخ بهایی، عارف دانشمند و شاعر بزرگ دوره صفوی است.

مسجد شیخ لطف الله

از ویژگیهای مسجدشیخ لطف الله؛ چرخش 45 درجه ای است که از محور شمال به جنوب نسبت به محور قبله دارد. این گردش که در اصلاح معماران سنتی ایران "پاشنه" نامیده می شود چنان ماهرانه صورت گرفته که به هیچ وجه، توجه بیننده را جلب نمی کند. این چرخش باعث شده تا بازدید کننده پس از گذشتن از مدخل تاریک و بعد از عبور از راهرو طویل متصل به آن به فضای اصلی و محوطه زیر گنبد وارد شود.

مسجد شیخ لطف الله از لحاظ زیبایی نقوش و اسلیمی های به کار رفته در آن ازجمله آثار تاریخی اصفهان و از اماکن دیدنی اصفهان به شمار می آید و سالانه گردشگران زیادی را جذب خود می کند.

بالا